Geschiedenis

Korte geschiedenis van het jiu-jitsu in België

 

Rond 1902 startte Alexander Minne, bijgenaamd “ITO” samen met Julien Mertens - een leraar schermen - met het geven van de eerste jiu-jitsu lessen in België. Ito Minne “werkt” ook samen met enkele Japanse kampioenen zoals Taro Myake en Yukio Tani.

Ito Minne heeft onder zijn eerste leerlingen Victor Boin ( 1e Belgisch kampioen jiu-jitsu in 1906 en oud voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité - ’32 - ‘56).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort na het eerste Belgische kampioenschap neemt Alexander ’s broer Maurice “Okita” Minne de fakkel over en kon oa. Georges Leroy, Marcel Beheydt tot zijn leerlingen rekenen.

 

In 1953 opent Marcel Beheydt onder goedkeurend oog van meester Minne een club in St.-Joost ten Noode.

 

In 1954 sticht meester Minne de eerste jiu-jitsu federatie in Belgie, tegelijkertijd werd ook de eerste judofederatie opgericht.

Minne sterft in 1956 na een groot banket waar hij enkele van zijn leerlingen (oa. Leroy en Beheydt) tot zwarte gordel benoemd .

 

Meester Maurice Minne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 februari 1954 - na het zien van een demonstratie - startte Guillaume Tastenoy (27 jaar oud) met jiu-jitsu bij Marcel Beheydt. Hij mocht van zijn vrouw de lessen volgen op voorwaarde dat hij haar een nieuwe kachel kocht.

Ondertussen bezit professor Tastenoy de 10e Dan en vormde een massa zwarte gordels die op hun beurt ook clubs oprichtten en het jiu-jitsu zo verder verspreidden.

Een aantal vermeldenswaardige feiten uit de loopbaan van de Professor zijn zeker de volgende :

 

- zijn examen voor gele gordel werd afgenomen door meester Maurice “Okita” Minne

- Hij behaalde de zwarte gordel in 1960 met de grootste onderscheiding, niemand had ooit zoveel punten toegekend gekregen door een jury.

- In 1965 werd hij door de onderpastoor van de parochie St.-Barbara in Molenbeek gevraagd om aldaar een club op te richten. De club kreeg de naam JJC. St.-Barbara Molenbeek en is nog steeds aldaar gevestigd.

- Om nog meer aandacht te vragen voor het jiu-jitsu stichtte Prof. Tastenoy in 1969 samen met enkele vrienden zoals Paul De Naeyer, Jean Van Damme, Guy De Wit en Frans Nilens de Nationale Federatie der Beoefenaars van het jiu-jitsu.

Na 1 jaar telde deze federatie niet minder dan 7000 leden.

- In 1975 mocht de Meester uit de handen van toenmalig minister van Ned. Cultuur, Mevr. De Backer, de ereprijs van de sport ontvangen.

- Guillaume Tastenoy behaalde in 1998 de graad van 10e Dan, na een actieve jiu-jitsu loopbaan van 43 jaar.

- In 2002 gaf hij de Technische Directie van zijn huidige federatie door aan één van zijn oudste leerlingen : Guy Berodes (10e Dan).

professor G. Tastenoy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1979 startte Leslie Ottoey met jiu-jitsu bij Akijama Welle, waar ook professor Tastenoy wekelijks les gaf. 8 jaar later, om precies te zijn op 6 maart 1987, richtte Leslie Ottoey JJC Yukio Tani Aalst op.

 

Tom De Jaeger startte met jiu-jitsu in augustus 1981 (13 jaar oud) bij Akijama Welle.

Op 2 september 1992 (11 jaar later en inmiddels 2e Dan) richtte hij onder het goedkeurend oog en met de samenwerking van zijn leermeester Leslie Ottoey, Jiu-Jitsu Ryu Yukio Tani Denderleeuw op.

 

Last update site : 13/10/2018

 

Jiu Jitsu Ryu Yukio Tani Denderleeuw vzw